Făcând research pentru un articol despre ochelari cu ramă de lemn care să fie produși etic am dat peste Hemp Eyewear. Ok, nu sunt de lemn, dar acești ochelari creați în culori de piatră naturală sunt poate chiar mai cool și mai sustenabili decât cei de lemn.

Una dintre cele mai cele mai regenerabile, ecologice și diverse resurse  de pe pământ este cânepa industrială. Cânepa poate fi cultivată oriunde în lume, chiar și pe soluri sărace și fără a fi nevoie de pesticide dăunătoare. Pe lângă asta, are proprietăți tehnice incredibile. Cânepa solidă este mai puternică și mai ușoară decât fibra de carbon și nu există nici un ” cost” pentru  mediul înconjurător pentru a o produce, spre deosebire de materialele pe care se bazează în prezent aproape orice industrie de pe pământ (inclusiv cea a ochelarilor). Nu este ceva nou. Levi Strauss a folosit cânepă pentru a face primii blugi, iar Henry Ford a folosit cânepă în primele sale prototipuri. Dar, de ceva vreme, a căzut în dizgrație, lucru care se poate vedea și în România. Până în 1989, România ocupa locul I în Europa la cultura inului și a cânepei și locul IV în lume. În anul 1989, au fost însămânțate peste 56.000 de hectare cu cânepă, dar în anii următori producția s-a prăbușit, iar industria de prelucrare și-a închis topitoriile și filaturile de cânepă. Din cele 31 de unități de prelucrare ale plantelor textile existente înainte de Revoluție, au rămas doar 4-5 astfel de topitorii, multe fiind închise pentru că nu mai au materie primă. În anul 2003, suprafața cultivată cu cânepă era de 1.200 hectare. În ultimii ani, s-au mai deschis câteva fabrici de prelucrarea a cânepii, dar sunt axate pe producerea de ulei și semințe și mai puțin pe fibră.

Revenind la conceptul din spatele Hemp Eyewear, designerul de produs Sam Whitten a fondat brandul în Scoția, după ce a descoperit proprietățile și potențialul incredibil al acestei plante atunci când a cercetat-o pentru proiectul său de final de facultate. Sam și-a dat seama cât de benefică este această fibră și că s-au folosit numeroase aplicații practice în care aceasta să fie folosită. După ce a găsit o nișă neacoperită pe piața ochelarilor de soare, s-a născut Hemp Eyewear. Sam a văzut oportunitatea de a prelua o piață care nu doar că utilizează o cantitate de plastic incredibilă, ci se bazează mai mult pe logo-uri și publicitate decât pe meșteșug și pe design. Primul lor prototip – o pereche de ochelari de soare cu ramă de cânepă signature – a devenit viral în 2014, și, cu un val de sprijin de la clienți de tipul  early adopters, s-a pornit și businessul. De atunci, au deschis un studio în Edinburgh, iar astăzi toți ochelarii de soare Hemp Eyewear sunt realizați manual de o echipă de artizani dedicați.

Cânepa folosită vine din Franța. Fibrele brute se transformă într-un material puternic, dar ușor, folosind o tehnologie ecologică și mașini specializate. O tehnologie cât se poate de curată: singurul produs secundar al procesului tehnologic sunt vaporii de apă. Pentru că sunt create dintr-un material natural, fiecare ramă este unică. Meșteșugarii petrec săptămâni întregi transformând materialul prelucrat în rame de ochelari, înainte de a adăuga canelurile în V pentru lentile, iar apoi, folosind o mașină specială, taie alte două caneluri în fiecare ramă. Se completează apoi elementele de cânepă ale ramelor, șlefuind-le ore întregi folosind hârtie umedă și uscată, astfel obținând un finisaj neted, confortabil și frumos. Fiecare șurub, nit și balama sunt marcate, scobite și atașate manual. Sunt folosite doar componente fabricate din cele mai bune materiale: dacă o piesă nu este fabricată din cânepă, atunci sigur este ceva fabricat din titanul de cea mai bună calitate pentru a asigura performanțe și calitate de durată.

Motto-ul lui Sam? ” We make eyewear for people who see things differently.”

Deocamdată sunt disponibile câteva modele clasice, în culori naturale, însă se lucrează la testarea unor culori pentru noi rame. Faptul că se vede fibra atunci când privești rama cu atenție este ceva extrem de frumos. În plus, designerii au avut câteva colaborări cu câțiva ilustratori pentru a crea modele cu detalii colorate. Prețul este unul pe măsura meșteșugului, dar scopul pe termen lung este să investim conștient în piese care ne vor însoți o lungă perioadă de timp. Iar noi să cumpărăm mai puțin și mai de calitate.

Preț: aproximativ 300 euro, www.hempeyewear.com,

photos: hempeyewear.com, @hempeyewear IG profile