Amplasat într-un spațiu de 2000 de metri pătrați, situat pe cunoscuta 10th Avenue din Manhattan, STORY este un concept store care are la bază estetica unei reviste, își schimbă decorul ca o galerie și vinde lucruri ca un magazin. Asta înseamnă că la fiecare patru până la opt săptămâni, STORY se reinventează complet – de la design până la marfă – cu scopul de a scoate la lumină o noua temă, noi tendințe sau rezolvă o problemă a clientului. De exemplu, ce cadou sa-i cumperi de sărbători unui pasionat de pizza?

Cool, huh? Șii mai cool este modul în care posesoarea magazinului reușește să adune o întreagă comunitate în jurul acestui proiect și să facă inclusiv o diferență in viața personală a celor care interacționează la aceste evenimente. Răzând, Rachel Shechtman, fost consultant pentru Kraft Foods, GILT, GAP, TOM S Shoes, creatoarea brandului și retailer la a patra generație, povestește ca au fost persoane care s-au căsătorit după ce s-au cunoscut la un eveniment marca STORY.  Conceptul STORY este efectiv o “prezența fizică” a LinkedIn și Facebook. Este un loc în care prietenii pot explora împreună și pot descoperi produse sau experiențe neobișnuite.

Pentru ca retailul nu mai este de mult doar despre vânzarea unui produs și atât. Este despre experiența în sine, despre a împărtăși asta cu alți oameni, despre a ne conecta în mai multe feluri decât până acum

Și totuși, dacă sună așa de simplu, de ce multe lanțuri celebre americane își închid masiv magazinele fizice sau stau să-și dea ultima suflare?

Rachel spune ca de vina e presiunea administrativă a investitorilor, multe companii sunt listate la Bursă și atunci când se vorbește de cifre, de multe ori se recurge la tăieri, la modificări din pix, fără a ține cont și de capitalul uman creativ. Provocarea companiilor cu istorie este să se adapteze și să aducă sânge nou, oameni tineri, cu idei poate nu atât de confortabile ca cele cu care sunt ei obișnuiți, oameni care vin din diferite backgrounduri, care au experiențe în arii diferite. Din diversitate se creează noutatea și originalitatea noilor campanii. A doua mare provocare pentru aceste companii este asumarea riscului pe care îl au ideile creative.

Acest lucru l-a facut Rachel Shechtman din plin și rezultatele sunt vizibile. Descrierea modelului de business al concept store-ului este următorul: viziunea unei reviste, tema generală se schimbă la fel de des precum aranjamentul unei galerii de artă si produsele sunt vândute la fel ca într-un magazin. Vânzatorii sunt numiti storytellers și întâmpină veseli la usa clientii si apoi ii conduc printre standurile frumos aranjate conform tematicii.

În 2012, STORY a demarat evenimentul sub semnătură proprie, Pitch Night – un open call pentru întreprinderi mici, mărci și producători aflate la început de drum: comerț pentru oameni, făcut de oameni! Conceptul din spatele Pitch Night este de a creea acces pentru branduri la cunoașterea persoanelor care influențează în zona media și retail. Panelurile au avut lectori care au variat de la Adam Glassman de la revista O Magazine, la Tory Johnson de la GMA si până la Whoopi Goldberg de la The View. Directorii de retail care au aderat, de asemenea, i-au inclus pe CEO-ul Bloomingdale’s Tony Spring, președintele Neiman Marcus Jim Gold și președintele și CEO-ul Macy’s Jeff Gennette.

Să-ți faci cumpărăturile aici, te face sa te simți special, într-o atmosferă exclusivistă. Cred că e ceva ce nu ar refuza nimeni. Imaginați-vă: shoppingul care te face sa fii entuziasmat, shoppingul fun. Ceea ce era acum câțiva ani. O călătorie, o aventură. Să cauți printre zecile de obiecte cadoul perfect. Fără să te bată nimeni la cap, dar să fie prezent acolo daca ai întrebări.

Astăzi shoppingul nu mai e așa de plăcut. Marea majoritate nu mai iese la cumpărături, ci stă acasă lângă calculator sau cu telefonul în mână și în completă solitudine. Clienții din categoria millennials, căci în 2020 se estimează ca ei vor reprezenta cam 40% din piață, vor sa iasă, vor să se simtă speciali, vor sa aibă parte de experiențe. Dar multe magazine nu înțeleg ce tip de experiență este necesară pentru a-i atrage. E ca și cum fiecare merge pe drumul său, paralel, de altfel, fără a se intersecta vreodată. We know, risking is hard. Dar intre riscul de a face ceva nou, care ți-ar putea aduce o piață nouă și riscul de faliment ori dispariție, ce alegi? In România, modelul de comerț este același de zeci de ani. Pentru firmele care și produc propriile colecții, nici nu mai vorbim, frica de nou și de upgradare a interacțiunii cu clientul este teribilă.

În sezonul sărbătorilor, STORY își întâmpină clienții cu specialități servite de diferite food trucks care se rotesc la câteva zile, parcate afară în fața magazinului. Rachel Shechtman face stoc doar de  obiecte care nu pot fi găsite in alte magazine și care sunt produse de micii designeri, încearcă să sprijine micile afaceri. Umorul este de asemenea un bestseller. Fashion & design are about fun, remember? Fiecare secțiune e o poveste în sine, îți dă o idee despre ceea ce ai putea găsi acolo, are un decor ce te inspiră, e un moodboard 3D care te ajută să cumperi ceea ce ai nevoie. Cred că imaginile sunt mai mult decât elocvente in acest sens.

Dacă ajungeți la New York vă recomandăm să faceți o vizită la adresa : Chelsea NYC at 144 10th Avenue @ 19th Street și să trăiți experiența pe viu.

Secretul STORY poate fi transformat în motto până la urmă: Le oferi oamenilor o experiență pe care o pot avea doar acolo? Dacă da, vor continua să te caute.

surse: washingtonpost.com, thisisstory.com, wwd.com, foto: thisisstory.com