Fake vs. original

 

Este lupta care se duce de mai bine de 20 de ani, cam de când China și-a deschis porțile pentru marile firme din Vest, în scopul de a oferi servicii de producție pentru bunuri de larg consum. Numai că acest ajutor are două fețe, pentru că astfel chinezii au avut acces la tipare, materiale și modele originale, secrete altfel extrem de bine păstrate. Acesta poate fi considerat un cal troian chinez, unul care este acceptat parțial, susțin unele voci, de către brandurile care își desfășoară acolo producția și închid un ochi în schimbul mîinii de lucru ieftine. Astfel, s-a pornit una dintre cele mai mari ocazii de monetizare a mărcilor de lux, și anume, contrafacerea bunurilor cu nume sonore. Astăzi, China este pe locul 1 la acest capitol, ajungând să producă falsuri extrem de fidele originalelor. Pe locul 2 este India, iar apoi Taiwan.

 

Man vs Fake

 

Distingerea unei genți autentice Louis Vuitton de un fals bine făcut este o artă subtilă care implică numărarea cusăturilor, pipăirea granulației pielii și analiza atentă a imprimeurilor. Un start-up din New York dispune însă, de o  tehnologie care poate detecta fake-urile fără a mai trece prin această etapă de inspecție minuțioasă. Pentru că dacă simțul tactil și ochiul uman pot fi păcălite uneori, inteligența artificială are niște parametri exacți, care detectează orice mică nepotrivire și o semnalează. Pornită inițial de la problema falsurilor în artă, soluția Entrupy este o cameră cu microscop ce poate fi ținută în mână și care permite oricărui utilizator cu un smartphone să verifice un accesoriu de lux în câteva minute. De la lansarea serviciului cu doi ani în urmă, compania spune că precizia s-a îmbunătățit la mai bine de 98% pentru 15 branduri la momentul actual, inclusiv Louis Vuitton, Chanel și Gucci.

Până acum, etichetele holografice, microprinting-ul și chiar semnalizatoare radio țesute direct în material au fost folosite de casele de modă ani la rând pentru a ajuta la stabilirea autenticității produselor lor. Producătorii de îmbrăcăminte au cheltuit în jur de 6,15 miliarde de dolari pentru tehnologiile anti-fals în 2017, potrivit Visiongain, dar anonimatul cumpărăturilor pe internet și popularitatea din ce în ce mai mare a dealerilor de mâna a doua face războiul împotriva falsurilor mult mai greu.

“Chiar și acum 10 ani, femeile care cumpărau o geantă la mâna a doua știau foarte bine că Chanel, Gucci și Prada nu se vând la colțul străzii. Dar acum, cu atât de mult comerț legitim și nelegitim în online, este foarte dificil pentru consumatori să-și dea seama de diferență” spunea Susan Scafidi, directorul Institutului de Drept de modă la Universitatea Fordham New York, într-un articol apărut anul trecut în Bloomberg.

Problema a fost subliniată anul trecut, când Coaliția Internațională Anti-Contrafacere a suspendat statutul de membru al celui mai mare retailer online al Chinei, Alibaba Group Holding Ltd., pe fondul criticilor conform cărora acesta și alte piețe de comerț electronic nu au luat suficiente măsuri pentru a elimina falsurile. Fondatorul Alibaba, Jack Ma, nu a ajutat la calmarea lucrurilor atunci când a declarat că, în prezent, chinezii reușesc să ofere o calitate mai bună decât articolele originale.

 

Magazinele online second-hand, cum ar fi RealReal și Vestiaire Collective, utilizează experți cu ani de experiență pentru a determina autenticitatea bunurilor pe care le cumpără și le vând. Este un proces minuțios care nu este absolut infailibil, potrivit unor recenzii online de la clienți care se plâng că le-au fost vândute genți contrafăcute.

Cum funcționează aplicația? Camera Entrupy mărește obiectele de 260 de ori, astfel încât detalii invizibile pentru ochiul uman devin semne distincte: ștampile cu forme neregulate, mici întreruperi în granulația pielii sau suprapuneri ale liniilor, culorilor, imprimeurilor, care nu au ce căuta acolo. Dispozitivul, care arată ca o lanternă pătrățoasă, cu o conexiune wireless, poate fi închiriat pentru o taxă inițială de 299$, iar abonamentele lunare încep de la 99$. Până în prezent, aproximativ 160 de companii, inclusiv magazinele de amanet și marii retaileri online și offline s-au abonat la acest serviciu.

Astăzi totul este realizat de către oameni, iar pentru companiile care cresc, aceasta nu este o soluție pe termen lung, care să implice creștere. Vidyuth Srinivasan și doi cercetători ai Universității din New York, Ashlesh Sharma și Lakshminarayanan Subramanian, au fondat Entrupy în 2012, un an care a reprezentat un moment de cotitură pentru tot ce a înseamnă computere și soft. Atunci a fost înregistrat un progres în dezvoltarea algoritmilor, iar acest lucru a îmbunătățit extrem de mult abilitatea aplicațiilor de a identifica obiecte în fotografii prin utilizarea seturilor masive de date pentru a găsi pattern-uri. A fost un moment de referință pentru tehnologiile de deep learning pe care se bazează inclusiv vehiculele auto care se conduc singure sau softurile de recunoaștere a vorbirii.

Cu ajutor din partea lui Yann LeCun, directorul Facebook pe cercetare în domeniul inteligenței artificiale și angel investor în Entrupy, Srinivasan și partenerii săi au pornit de la o bănuială: computerele ar putea fi instruite să privească imaginile articolelor de lux și să extragă un fel de genom, o esență de…geantă Fendi sau Hermés.

Problema era însă că procesul de deep learning necesar pentru dezvoltarea unei aplicații de acest gen necesită tone de date pe care nu le aveau: nici unul dintre fondatori nu avea un dulap plin de genți de designer, false sau originale. După câteva misiuni de spionaj nereușite la raioanele de femei ale unor mari retaileri, au convins câteva magazine de mâna a doua din New York să le dea acces la inventarele lor cu poșete originale. Falsurile au fost apoi ușor de obținut: unul dintre co-fondatori a adus o valiză plină de genți false din China. Baza de date a companiei Entrupy are acum zeci de milioane de fotografii din aproximativ 30.000 de genți și portofele diferite. Iar software-ul învață pe măsură ce clienții încarcă noi imagini.

În luna iulie a anului 2017, Entrupy a strâns 2.6 milioane dolari de la doi investitori asociați, Digital Garage Inc și Daiwa Securities Group Inc., companii cu sediul în Tokyo. Banii vor fi utilizați atât pentru a proiecta o cameră mai rapidă și mai ușor portabilă, dar și pentru a adăuga mai multe mărci la lista lui Entrupy, potrivit lui Srinivasan , care a spus că compania caută și alte utilități pentru software-ul său: “Tehnologia funcționează destul de bine cam pe orice tip de produs, cu excepția diamantelor și a porțelanului, deoarece acestea sunt refractive și folosim analizele optice”, a spus Srinivasan. “Am testat-o deja pe piese auto, telefoane, încărcătoare, căști, jachete, încălțăminte, chiar țiței”, a mai spus acesta anul trecut pentru Bloomberg.

Cu așa tehnologie, viitorul nu poate suna decât bine. Și sperăm la o piață mai ”curată”, măcar din punctul de vedere al produselor.

surse: bloomberg.com, entrupy.com