Moda ca avatar sau avatarul ca modă

Virtual vs Reality in Fashion

 Am ajuns în punctul în care nu ne mai putem dezvolta fără tehnologie și nici tehnologia nu poate progresa fără aportul uman, deși se tot vorbeste de cum vor înlocui roboții tot procesul tehnologic. Parțial, da, se va întâmpla acest lucru, dar, “the finishing touches” și direcțiile principale vor fi date tot de latura umană, care este sensibilă și intuitivă. Căci un robot nu poate simți și nu poate gândi așa cum o face un om.

Însă, se pare că din când în când avem nevoie de o umbră, o dublura virtuală care să ne permită să ne exteriorizam mai mult decat o putem face în realitate. De ce? Pentru că ne temem de prejudecăți, deși, de multe ori, ne impunem singuri anumite standarde imposibil de atins.
Vă aduceți aminte de filmul Busola de Aur, în care fiecare om avea un avatar, o umbră, un alter ego sub forma de animal? Ei bine, în ultima vreme multă lume posedă un avatar fashion. Jocurile de acest tip sunt din ce in ce mai numeroase și mai complexe.

Pentru unul dintre acești dezvoltatori am oferit consultanță în materie de styling şi design și iată cu ce am rămas din această experiență extrem de interesantă și din care am învățat mai multe decat m-aș fi gândit că va fi cazul.

Cu peste 10 milioane de descărcări din app store, boutique sim-ul Fashion Empire este un joc ce presupune deţinerea şi dezvoltarea unui boutique virtual cu haine de designer. El s-a născut în Hong Kong şi are un consumator tot mai pretențios. Majoritatea userilor sunt femei tinere, care sunt la curent cu tendințele din sezonul curent şi îşi doresc o garderobă virtuală potrivită pentru avatarul lor, updatată la zi. Iar multe dintre ele investesc inclusiv bani reali în această pasiune. Și nu sunt sume mici. Odată cu avansarea tehnologiei au avansat și posibilitățile de redare grafică, astfel încât, dacă se oferă un model de design ce poate servi drept exemplu, se pot realiza texturi atât de fidele încât concurează cu realitatea.

Aceste jocuri sunt preferate deoarece oferă un mod de a evada din rutina cotidiană, poți “purta” orice vrei tu, de la haine haute couture, care arată aproape ca cele de pe catwalk, haine pe care majoritatea nu și le permite, la accesorii din cea mai nouă colecție. Căci magazinul jocului are hainele sortate pe colecții și pe stiluri. Atracţia faţă de zona de lux şi couture este ceea ce sporeşte entuziasmul în a cheltui bani, fie ei virtuali sau reali, pentru o garderobă virtuală cu cât mai multe outfituri. Avem la dispoziţie inclusiv o linie de lenjerie. Manechinul este și el unul extrem de realist redat, se mișcă și are posturi des folosite în editoriale. Totul pentru a capta “realitatea” vieții din industria fashion. Avantajul este ca poți alege orice pentru avatarul tău, poți încerca o grămadă de variante de styling, jonglând inclusiv cu culorile părului, make-up și chiar şi cu tatuaje.

Dincolo de latura distractivă, o astfel de aplicație ar putea fi utilă în viața reală, fiind folosită ca tester pentru mixuri de outfituri sau chiar și pentru producția nouă ce urmează a fi lansată de un designer, ca mod de prezentare a colecției și de a lua precomenzi. Această procedură ar putea înlocui chiar anumite sample-uri.
Rămâne de văzut cât de mult va intra realul în virtual și invers. Deși această tendință a luat naștere de câțiva ani, nu foarte multe branduri s-au înghesuit să exploateze această nișă. Dacă marile branduri vor înțelege această tendință în creștere, vor descoperi un nouă metodă de a monetiza și de a-și spori faima. Până acum există câteva colaborări, prima dintre ele fiind inițiată de H&M în 2008, însă în sens invers. În urma unui concurs destinat jucătorilor Sims, au ales un produs care să fie apoi transpus în realitate și comercializat în magazinele gigantului suedez.

 Louis Vuitton și Prada au creat haine dedicate personajului Lightning pentru jocul Final Fantasy XIII, asigurându-și un loc în topul preferințelor consumatorilor asiatici, care, se știe, sunt mari amatori de cosplay. O mișcare inteligentă de marketing, având în vedere că Lightning, devenită imaginea Louis Vuitton, “a pozat” pentru editoriale atât în revistele de fashion, dar și în cele dedicate gamerilor.

Alte câteva branduri au mizat tot pe colaborările cu jocuri video populare, cum este cazul Uniqlo, Sixh și Moschino, însă s-au mulțumit doar să folosească grafica și personajele pentru produsele fizice, cu stil urban, gen hanorace, tricouri și genți.

Un singur lucru mai rămâne de dezbătut. Ajută aceste avatare la întreținerea standardelor nesănătoase de frumusețe? Având în vedere că nu există o diversitate prea mare de fizionomii ale avatarurilor se menține
și perpetuează imaginea stil Barbie. Însă cel mai probabil pe viitor, dacă va exista cerere din partea jucătorilor, dezvoltatorii vor introduce o paletă mai largă de tipologii umane. De asemenea, nu există variante pentru bărbați, ceea ce iarăși poate fi considerat un soi de discriminare și de menținere a
unor standarde sexiste.
E sănătos să tot evadăm prin aceste dubluri virtuale? Psihologii spun că da, atâta timp cât o facem cu măsură.

Surse foto:  Fashion Empire FB page, www.hypedgeek.com, www.us.louisvuitton.com, www.technewstoday.com